Daniel Raiskin vařil v Dobrém ránu. Vyzkoušejte jeho oblíbené recepty!
Hudba i vaření mohou být uměním – proměnou jednoduchého v mimořádné. Přesně na této vlně se neslo červnové vystoupení našeho budoucího šéfdirigenta Daniela Raiskina v pořadu Dobré ráno na České televizi 2, kde se společně s ředitelem JFO Janem Žemlou postavil k plotně a s elegancí sobě vlastní připravil tři chutná jídla.
Náhoda? Rozhodně ne. Tématem nadcházející koncertní sezony 2025/2026 je totiž Metamorfóza – proměna, která se dotýká nejen hudby, ale i našeho vnímání světa. Filharmonie si zvolila jako své symboly slepici a vejce, tedy archetypální znázornění počátku, koloběhu a proměny. A právě vejce a kuřecí maso najdete i v receptech, které Daniel Raiskin v pořadu připravil – nejen jako kulinářskou surovinu, ale i jako hravou narážku na motto sezony.
Pokud jste jeho vystoupení nestihli, můžete si nyní jídla uvařit sami – podle receptů, které nám maestro osobně poskytl. Ať už sáhnete po lehkých vaječných rolkách s lososem, plněném kuřecím mase s glazurou na polentě, nebo si dopřejete sladkou tečku v podobě tradičního holandského dezertu Haagse Bluf, věříme, že si vychutnáte každé sousto.
Vaječné rolky s lososem, bylinkovým jogurtem a zeleným jablkem
Ingredience:
-
6–10 čerstvých vajec
-
200–250 g tenkých plátků uzeného lososa
-
Hustý řecký jogurt (5–10 % tuku)
-
Čerstvý kopr, petržel, pažitka
-
1 zelené jablko (Granny Smith)
-
Polníček / baby špenát / římský salát
-
2 citrony
-
Sůl, pepř
-
Olivový olej, máslo
Postup:
-
Jogurtová směs: V misce smíchejte řecký jogurt s nasekanými bylinkami, trochou citronové šťávy a nastrouhanou citronovou kůrou. Osolte a opepřete. Dejte vychladit.
-
Vaječné placky: Vejce lehce osolte, rozšlehejte a smažte na másle s kapkou olivového oleje velmi tenké omelety – pouze z jedné strany. Nechte zchladnout.
-
Rolování: Na omeletu naneste bylinkový jogurt, položte plátky lososa a pevně zarolujte. Zabalte do potravinové fólie a dejte alespoň na 30 minut do lednice.
-
Salát: Zelené listy promíchejte s trochou olivového oleje, citronové šťávy, solí a pepřem. Zelené jablko nakrájejte na drobné kostičky, krátce zakápněte citronem a promíchejte se salátem těsně před podáváním.
-
Servírování: Rolky nakrájejte šikmo na porce a podávejte společně s jablečno-listovým salátem na talíři.
Kuřecí prsa plněná mozzarellou, rajčaty a bazalkou s pomerančovo-vinnou glazurou na polentovém lůžku
Ingredience:
- 3 velká kuřecí prsa s kůží
- 2 mozzarelly z buvolího mléka
- 3–4 rajčata typu Roma nebo San Marzano
- Svazek čerstvé bazalky
- Polosuché bílé víno
- 1 velký pomeranč
- 1–2 stroužky česneku
- Hrubá kukuřičná krupice (polenta)
- Plnotučné mléko
- Máslo, olivový olej
- Sůl, pepř, špetka chilli
Postup:
- Příprava masa: V kuřecích prsou vytvořte kapsu. Naplňte je plátky mozzarelly, rajčaty a čerstvou bazalkou. Osolte, opepřete, uzavřete pomocí špejlí.
- Opékání a pečení: Opečte maso na olivovém oleji z obou stran dozlatova. Přeneste do zapékací nádoby, podlijte vínem a pečte přikryté alobalem cca 25 minut při 180 °C.
- Glazura: V pánvi svařte šťávu z pomeranče s trochou vína, přidejte nasekaný česnek a špetku chilli. Zredukujte, na závěr zjemněte kouskem másla.
- Polenta: Uvařte krupici v osolené směsi vody a mléka. Na konci vmíchejte máslo a podle chuti pepř.
- Servírování: Na talíř dejte polentu, na ni maso a přelijte glazurou. Ozdobte lístky bazalky.
Haagse Bluf – holandská ovocná sněhová pěna
Ingredience:
- 4–5 čerstvých bílků
- 200–300 g malin a/nebo ostružin
- 1 velký citron (šťáva + trochu kůry)
- 2–3 lžíce jemného krystalového cukru
- 1 sáček vanilkového cukru
- Čerstvá máta
- Moučkový cukr na posypání
Postup:
- Příprava ovoce: Omyté ovoce dejte do vyšší nádoby a rozmixujte – nemělo by být úplně hladké, drobné kousky jsou vítané. Přidejte citronovou šťávu a trochu nastrouhané kůry.
- Sněhová pěna: Bílky vyšlehejte s cukrem a vanilkovým cukrem do velmi pevného, lesklého sněhu.
- Spojení: Do sněhu postupně a opatrně vmíchejte ovocnou směs – vznikne nadýchaná pěna s ovocným nádechem a barvou.
- Servírování: Podávejte ve skleničkách, ozdobené mátou a pocukrované moučkovým cukrem.
Hudba, jídlo a proměna – přesně v tomto duchu se bude nést celá nadcházející sezona Janáčkovy filharmonie. Ať už vás inspiruje nová dramaturgie, příběh metamorfózy, nebo kulinářské experimenty Daniela Raiskina, věříme, že si 72. sezonu vychutnáte všemi smysly.
Na celý záznam pořadu se můžete podívat na iVysílání zde. Naše vstupy jsou v těchto časech: 9:50 | 32:14 | 1:08:40 | 2:10:50